Безплатни консултации - Хранителни разстройства


От 9 януари до края на месеца обявяваме първите безплатни консултации за годината. Те ще бъдат на тема хранителни разстройства. Истината за проблема с храната е много дълбок и винаги започва много по-рано от самото повръщане, преяждане, отказ от храна или вманиачаване по диети. Ако имате проблеми с храненето и искате да поговорите с някой за това ние сме на ваше разположение. Ще се опитаме да ви помогнем с идеи, съвети и различна гледна точка за възможните психични причини за проблема.

 

Както и предните пъти  консултацията включва една, две срещи в рамките на един час.

 

За записвания:

 

тел: 0887 750 734, kalinarb@yahoo.com Калина Бояджиева

 

тел: 0898 459 059, g_armando007@hotmail.com Георги ДамяновЛекция: Депресията - отвъд стените на затвора по пътя на зрелостта.

петък, януари 27, 2012 · 6:30pm - 8:30pm


Депресията е като затвор в който човек е едновременно страдащ затворник и безмилостен палач. И в този затвор той може да живее на сигурно място със своето страдание. В тази лекция ще разгледаме възгледите, които изграждат стените на този затвор и как малко по малко създав...аме един свят на изолация, страх, безсилие и отчаяние. Свят откъснат от света на другите, който носим сами на плещите си вярвайки, че никой не може да ни помогне.
Също така ще се опитаме да погледнем по един нов начин на депресията - по-цялостен и духовен. Да я видим не само като безкрайно и безсмислено страдание, но и като път на развитие на индивида. Път на съзряване и помъдряване. А това е може би е и единственият истински изход от депресията. Да я погледнем като възможност за израстване, като урок помагащ ни да приемем нови възгледи, идеи и преживявания и да разширим хоризонтите на емоционалният ни свят.


Водещи:
Георги Дамянов
Калина Бояджиева

цена на лекцията 10 лева

Както винаги записването по телефон или e-mail е задължително за всеки, който иска да присъства.

За записване:

тел: 0887750734, kalinarb@yahoo.com Калина Бояджиева

тел: 0898459059, g_armando007@hotmail.com Георги ДамяновСтартира група за собствен опит по психодрама, I среща през ноември, 2011
водещи Калина Бояджиева и Георги Дамянов


Традиционно, наесен обявяваме стартирането на нова  група за собствен опит – Психодрама. Тази година групата започва през месец декември . Срещите ще се провеждат  веднъж месечно през уикенда.

Продължителността на групата е 10 срещи в рамките на 11-12 месеца. Желаещите да се запишат трябва да минат на интервю при някой от водещите. За контакти:

За кого са групите?

Участието в група по психодрама е:

* за всички, които искат да опознаят по-добре себе си;

* за тези, които искат да разгледат личните си взаимоотношения от различна гледна точка и да се научат да живеят по-пълноценно и в по-голяма лична свобода;

* за тези, които имат проблеми в общуването и искат да подобрят способностите си за взаимодействие с околните;

* за тези, които искат да променят негативните си навици;

* за тези, които се чустват объркани и неразбрани, които се намират в ситуация на житейски преход и търсят подкрепа;

* за тези, които търсят смисъла на преживяваните от тях затруднения и са готови да работят за преодоляването им;

* за тези, които искат да разгърнат своя емоционален и социален хоризонт;

* за тези, които искат да развият своя вътрешен потенциал, да разбират по- добре собствените си емоции и тези на околните;

* за тези, които искат да опознаят живота си чрез спонтанността и творчеството и да разширят границите на своите преживявания.


Интервю за включване в групата можете да насрочите при
Калина Бояджиева и Георги Дамянов

Безплатни консултации - разрешаване на конфликтни ситуацииОт днес 02.11.11 до 16.12.11 обявяваме новите безплатни консултации. Всеки, който се намира в ситуация на конфликт с който не може да се справи и има нужда от помощ може да си запише час за консултация.

Всеки ден ние попадаме в различни конфликтни ситуации. Най-често поле на тези конфронтации са семейната и работната среда. Местата където прекарваме най-голяма част от времето си. Независимо обаче, дали става въпрос за партньор, родител, дете, шеф, колега или приятел ние сме готови да ви помогнем с мнение, съвет, идеи и техники за справяне. Целта на консултацията ще бъде да се изследва ядрото на конфликта и да се открие различен поглед и подход към ситуацията.

Както и предния път, консултацията включва една, две срещи в рамките на един час.

 За записвания:

 тел: 0887570734, kalinarb@yahoo.com Калина Бояджиева

 тел: 0898459059, g_armando007@hotmail.com Георги Дамянов


Лекция - Конфликтът и позитивни пътища за преодоляването на противоречия

петък, декември 2, 2011 · 6:30pm - 8:30pm

Човешкото общуване е сложен процес. Ние общуваме не само с думи, но и с цялото си тяло. Във всеки миг ние изразяваме себе си - обичаме, мразим, страдаме, радваме се. Неделима част от това общуване и себеизразяване е конфликтът. Много често конфликтът се разглежда и приема... като нежелателно явление, тъй като той се свързва с агресията, заплахата, спора, враждебността, обидата. Но конфликтът е също така част от еволюционният процес. Критиката, спорът, противопоставянето са силата която ни движи напред, която ни кара да се променяме и развиваме. Конфликтът е точката от която може да се освободим от най-закостенелите си и ригидни позиции и вярвания. Когато се изправяме директно срещу конфликтите и намираме мирни начини за разрешаването им ние живеем в хармония със себе си и природата. Защото, както се казва в конфликтологията - конфликтът не е лошо нещо, лош е само начинът по който той се управлява.

Този път, по изключение лекцията не е в края на месеца, а в началото. Всички на които темета им е интересна и искат да научат повече за психологията на конфликтите и позитивните пътища за преодоляването им са добре дошли.

Водещи:
Георги Дамянов
Калина Бояджиева

цена на лекцията 10 лева

Както винаги записването по телефон или e-mail е задължително за всеки, който иска да присъства.

За записване:

тел: 0887750734, kalinarb@yahoo.com Калина Бояджиева

тел: 0898459059, g_armando007@hotmail.com Георги Дамянов

Октомври - месец на безплатните професионални консултации


Взехме решение през новият сезон, всеки месец да правим безплатни консултации по определена тематика. Поради тази причина, обявяваме октомври за месец на професионалното консултиране. Всеки който търси решения насочени към по-пълноценнен професионален живот може да се възползва от консултациите. Целта ни е подпомагане в професионалнен план най-вече в няколко основни направления:

 • избора на професия
 • пътища за придобиване на желана квалификация
 • справяне с негативни емоции в професионална среда
 • откриване на методи за справяне със стреса
 • консултиране, свързано с откриването на нови пътища на реализация
 • търсене на дейности свързани с развиване на творческия и професионален  потенциал
 • както и всякакви дилеми пред който човек е изправен в професионален аспект 

Консултацията е една среща(ако се установи че има необходимост от втора се насочва такава) в рамките на един час. Консултирането се извършва най-вече чрез изследване на вътрешните нагласи, бариери, мотивация, силни и слаби страни. Ще се опитаме да ви помогнем с идеи, информация, съвети и ако е необходимо може да се проведат различни тестове, реултатите от които да бъдат обсъдени след това.

 тел: 0887570734, kalinarb@yahoo.com Калина Бояджиева

 тел: 0898459059, g_armando007@hotmail.com Георги Дамянов
Психодраматична лагер-школа "Пробуждане на спонтанността"

сряда, юли 27, 2011 от 12:00pm - юли 31, 2011 до 3:00pm

Психологически център Мобиус има удоволствието да ви покани на Първа психодраматична лагер-школа. Тя ще се проведе през последната седмица на месец юли от 27.07. до 31.07. в село Нови Извор намиращо се в близост до Асеновград.

Спонтанността е основен фактор в психодраматичното преживяване, затова и я избрахме за акцент на школата. Енергията на спонтанноста е тази, която ни кара да се чувстваме истински, живи в досег със света и... със себе си едновременно. Тя ни връща към преживяването, към тук и сега и ни отваря вратите за повече и по-пълноценен живот в настоящето.

По време на школата ще бъдат проведени уъркшопи, тренинги и лекции на теми свързани с междуличностни отношения, митове, легенди и приказки, социодрама, автодрама, работа с тялото, музикотерапия и др.

Школата е за тези, които имат желание и готовност да работят за себе си и за другите и за тези които искат да обогатят и развият психодраматичните си умения и знания. Поради тази причина могат да се запишат само хора с психодраматичен опит.

Нека заедно да се опитаме да генерираме поле на спонтанност изпълнено с вдъхновение, творчество, съзнателност, интуиция, откритост и вътрешна свобода.

Местата са ограничени и записването приключва след запълването им.
Предстоят някой уточнения за да калкулираме с точност цената, но при всички положения тя няма да надхвърля 350лв. и в това число влиза - пътуване, храна, легло и таксата за школата. Тоест всичко.

Записалите се ще получат в началото на юли окончателната цена и пълна програма на школата включваща темите на лекциите и уъркшопите.

Лекция на тема - "Храна и психика"


петък, юни 24, 2011 · 6:30pm - 8:30pm

Какво е за нас храната? Първична потребност; Хранителна стойност, калории, витамини; Въпрос на преживяване - мирис, вкус, обстановка; Израз на любов, сигурност и грижа или просто запълване на липси, който ни тормозят. Храната се превръща в първата комуникация на детето със света. Първите отношения на вземане и даване, първата стъпка по пътя от грижата към зрелостта. Разбира се за съвременното общество храната има доста по-разли...чно значение от обществото преди петдесет, сто или двеста години. Отнасяме се към нея различно от нашите предци и това ни въвежда в един нов свят на отношения и взаимодействия. От всякъде ни заобикаля информация - книги, диети, рецепти, курсове, теории. Но главният въпрос си остава. Какво е за нас храната? Всъщност това е индивидуален въпрос, който всеки един трябва да си зададе. Какво е за мен храната? Защото това е въпрос за нуждите ни, за липсите ни, за отношенията ни със света, въпрос за любовта, грижата и здравето на тялото и психиката ни.

Лекцията е за всички на които тази тема им е интересна и искат да разберат повече за връзката храна-психика и как си влиаят една на друга. Ще разгледаме и няколко хранителни разстройства като патологичен израз на тази връзка и мерките който трябва да се вземат при първите признаци за подобен род заболявания.


Водещи:
Георги Дамянов
Калина Бояджиева


Лекция на тема - "Психичният образ на тялото или симптомът като послание"


петък, май 27, 2011 · 6:30pm - 8:30pm

В тялото ни е събрано знанието на десетки цивилизации, на стотици култури, на хиляди поколения. Всяка клетка е изпълнена с разумност. Всяка клетка носи в себе си следи от миналото, послания за бъдещето и напътствия за настоящето ни.
Без да навлизаме в идеите на популярната психология и многото теории в тази област в тази лекция ще разгледаме:

Как се формира връзката тяло-психика.

... Какво е това психичен образ на тялото, как се обособява и дали
може да бъде инструмент за личностно развитие и себепознание.

Какво представлява телесният симптом, какво символизира и какво послание носи.

Също така ще поговорим за най-честите психосоматични заболявания и с какво са свързани те.

Водещи:
Георги Дамянов
Калина Бояджиева


Лекция на тема - "Привързаността - изследване на необходимостта от другия"


петък, април 29, 2011 · 6:30pm - 8:30pm

Раждаме се безпомощни и имаме нужда от грижа. Другият е наша необходимост. Привързваме се към човека, който ни храни, говори ни топли думи, предвижва ни в пространството и ни показва целия свят. Но привързаността има своите крайности в който започваме да губим усещането за себе си. В природата нищо не е еднозначно и нашата привързаност може да бъде стабилна или разклатена; нашата личност може да израства сигурна или несигурна в ... другите. В тази лекция ще говорим за видовете привързаност и ще изследваме границите на привързаността от способността да обичаме и да се свързваме с хората до най-болезнените й прояви като ревността и зависимостта.


Водещи:
Георги Дамянов
Калина Бояджиева


Лекция на тема "Съдбата на нарцистичното дете или как израстваме в самота"


петък, март 25, 2011 · 6:30pm - 8:30pm

Тръгвайки от легендата за Нарцис и за това какво послание носи тя, постепенно ще се оптаме да обрисуваме преживяванията на едно дете и как то с времето придобива различни нарцистични нагласи. Как се свързва с родителите си и със света около него и в крайна сметка как объркано и смутено, то губи способността си да разчита на опита си, да вярва на своите чувства и истински потребности и в голяма степен става чуждо само на себе си.... На тази почва израства самотата - изолацията на човека от самия него. Ще разгледаме и до какви психични разстройства в зряла възраст може да доведат тези нагласи и какво човек би могъл да направи за да излезе от затвора на собствената си изолираност.

Водещи:
Георги Дамянов
Калина Бояджиева


Семинар „Детето в мен”

понеделник, ноември 29, 2010 

Тема на семинара: Никой не може да изтрие детето в нас, но много често минаваме покрай него и не можем да го познаем. Как се чувства  това дете в света на възрастните. Дали не е объркано и уплашено от съвети и забрани и свикнало да му се карат и да го наказват, да се е свило в някой прашен ъгъл. Или пък самотно и изоставено да чака да му обърнат внимание. Но детето в нас не се проявява единствено в безсилието  и зависимостта . То също така е извор на творчество, любов, безгрижие, спонтанност и непосредствени емоции. То носи тази сила, която ни е необходима за да живеем с ентусиазъм и очакване; то носи тази енергия, която ни кара да се чувстваме истински и живи.  Всички искаме да продължаваме напред, да променяме живота си, да се развиваме. Но можем ли да го направим без да обърнем внимание на тази част от нас, която живее с огромна сила в психичната ни памет. Нека в края на тази година се обърнем и да погледнем как се чувства това дете и от какво се нуждае. Защото да бъдем добри и грижовни родители на детето в нас е част от това да бъдем зрели хора.

 

Кой може да участва: Ако темата на този семинар ви привлича, заповядайте! Няма условия за участие.

 

Цената за участие: 40 лева

 

Водещи: Калина Бояджиева и Георги Дамянов

Кога: 12 декември,  10.00h - 17.30h

Къде: Офиса на център Мобиус намиращ се в жк „Лагера” ул.Хризантема 11

Записване за участие: тел: 0887570734, kalinarb@yahoo.com Калина Бояджиева

                                   тел: 0898459059, rinzai.damianov@gmail.com Георги ДамяновВярвания и страхове
26 и 27 септември, 2009 от 10.00h до 17.00h
Цена: 50лв
водещи Георги Дамянов и Калина Бояджиева, Нона Костадинова, Бианка Вълкова

Семинарът ще разгледа принципите на зараждане на вярванията и страховете и ще изследва връзката и начините, по които те си взаимодействат в човешката психика. Ще бъдат разгледани индивидуалните и архетипните несъзнавани страхове. Ще се говори за обичаите и обредите, които са помагали на хората да преодолеят страховете си в миналото и как в съвременния ни живот се борим с тях. Ще бъдат обсъдени страховете, които лежат в основата на нашите негативни поведенчески модели и как чрез процеса на преживяване да се освободим от тях. Семинарът включва индивидуална и групова работа и различни интерактивни дейности с цел едно по-задъбочено и цялостно разбиране за вярванията и страховете в живота ни.

За контакти:Калина Бояджиева,Георги Дамянов, Нона Костадинова, Бианка ВълковСеминар на тема „Приложения на психодрамата”
25 и 26 октомври, 2008
водещи Георги Дамянов и Калина Бояджиева
Семинарът има за цел, както да разшири представите на участниците за това как може да се използва психодрамата в професионалния и личния ни живот, така и да им даде умения за това. Бяха разгледани следните въпроси:
 • Как помага психодрамата
 • Приложения на психодрамата
  - в психотерапията
  - в бизнеса
 • Психодрама и ежедневие
 • Психодрама, спонтанност, интуиция

Семинар на тема „Когнитивна наука и психоанализа – идеи, връзки и допирни точки”
29 и 30 ноември, 2008
водещи Георги Дамянов и Калина Бояджиева